2021-07-20 13:58:51• hírek • Szatmár.ro

Nagy sikert aratott a harmadik borókás fazekastalálkozó

Jól sikerült a Borókagyökér Egyesület által az elmúlt hétvégén szervezett harmadik fazekas találkozó: a háromnapos szakmai összejövetel családias, bensőséges hangulatban zajlott.

Pénteken egy nagyszerű előadással vette kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat: Szőcsné Gazda Enikő a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa a céhkancsók világáról, az azokhoz kötőző hagyományokról, és az inasoktatásban elfoglalt szerepükről tartott izgalmas, sok képpel illusztrált előadást a jelenlévőknek.

Ugyanakkor péntek este felállításra került Szejke-tanyán az a kopjafa, melyet Les Gábor Nagybányáról származó fazekasmester emlékére emeltek a szervezők. Az alakalmon ott volt a Les Gábor családja is, akik együtt emlékeztek mindazokkal, akik tiszteletüket tették és eljöttek az eseményre. A kopjafaállítást a Zágoni Szabó Mihály tárogatóművész által megszólaltatott dallamok tették még meghittebbé.

A szombati nap folyamán főzőversenyt hirdettek. A fazekasmesterek saját készítésű edényeikben készítették az igazi kulináris különlegességeket, a legkiválóbb ételnek járó díjat egy sonkás túróscsusza-torta nyerte el, de készült még hagyományos- és palóc gulyás, őzragú, rakott csirkecombok zöldséggel és sok minden más. Az ételeket a jelenlévők közül bárki ingyen és bérmentve meg is kóstolhatva, amivel mindenki élt is szívesen.



A főzőverseny mellett kiállításra kerültek 9 fazekasmester különböző alkotásai, köztük nyolc céhkancsó is, melyeket szakavatott zsűri pontozott. Szőcsné Gazda Enikő, Szabó Attila, Puscas Lobont Mara, Farkas Gábor és Carla Rosca Sente. Azt viszont, hogy kié volt a legautentikusabb céhkancsó nem volt könnyű eldönteni, hiszen minden alkotás megállta a helyét, viszont végül, kis vita után a zsűri tagjai, Csibi Csaba szilágyballai fazekasmester alkotását ítélték a legjobbnak.

A főzőversenyen Bertici Kinga és diákjai, Lakatos Szandra, Erdei Orsolya, Bokor Vanesa és Ferenczi Hilda zsűrizték a finomabbnál finomabb ételeket.



Szejke Judit főszervező szerkesztőségünknek elmondta, a várakozásokkal ellentétben ugyanakkor külső résztvevője csak kevés volt a rendezvénynek, annak ellenére, hogy színes programokkal készültek egész hétvégére. Volt vásár, népzene, néptáncbemutatók, – fellépett a Röpike néptánccsoport  – tövisháti, félcsíki táncokkal – ételkóstolás, különböző foglalkozások, sőt rakuégetés is, mely szintén egy látványos mozzanata volt az eseménynek. „Bánhatja aki kihagyta, mert egy nagyszerű rendezvény volt” – fogalmazott a főszervező.



Az idei fazekastalálkozó tehát a céhkancsók és tálak témája köré épült, mely kapcsán Szejke elmondta, a mi vidékünkön mára már szinte egészen kikoptak ezek a tárgyak a köztudatból, a Szatmár Megyei Múzeumban van 4 darab, mely bizonyítja, hogy ezen a vidéken is használták a céhkancsót, viszont mára alig van ki ismerné ennek eredetét és jelentőségét. „Úgy gondolom, éppen ezért volt szerencsés ehhez a témához nyúlni, hiszen sokan a fazekasok közül sem tudják, hogy mi ez, és nem is mernek hozzáfogni annak készítéséhez. Úgy gondolom, egy újabb nagyszerű és fontos témát sikerült körüljárni ezen a hétvégén. Ami pedig külön öröm, a fazekastalálkozó során három magyarországi fazekas kérte felvételét a Borókagyökér Egyesülethez, mely szintén emeli az egyesület értékét. Ennek pedig nagyon örvendünk” – fogalmazott Szejke Judit, az egyesület programfelelőse.



A hétvégi rendezvényt a Szatmár Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatta.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: